Crna rotkva

Rotkva sadrži natrij, kalij, magnezij, vitamine, nigrosin, raphanol, sumporne heterozide, od kojih potječe Ijutina i miris. Dobro je jesti rotkvu čim se pojavi neka zaraza.

 

Rotkva (Raphanus sativus) nije rotkvica! To su ustvari dvije podvrste jedne te iste botaničke vrste i u proizvodnji se javljaju kao dvije povrtnice. I jedna i druga se uzgajaju radi zadebljalog korijena. Međusobno se razlikuju po tome što je rotkvica jednogodišnja biljka koja u istoj godini cvate i daje sjeme, korijen joj je sočniji, mesnatiji i nešto sitniji, po obliku je okrugao, meso je bijelo ili crvenkasto-bijelo. Rotkva je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara lisnatu rozetu, a u drugoj sjeme. Bogatija je mineralima i mineralnim tvarima, naročito vitaminom C, zahtjevi su joj manji prema tlu na kojem se uzgaja, te ne traži posebnu obradu tla. Meso joj je bijelo, korijen okrugao i vretenast.

 

Šta sadrži

Obje biljke su tipične biljke „dugog" dana. Najpoznatije sorte rotkve su „zimska crna" i „zimska bijela". U medicini se koristi crna rotkva iako nema nikakve značajne prednosti pred bijelom rotkvom. Rotkva sadrži natrij, kalij, magnezij, vitamine, nigrosin, raphanol, sumporne heterozide, od kojih potječe ljutina i miris. Ne preporuča se učestalo uzimanje rotkve u većim količinama koje škode bubrezima. No, rotkvu je dobro jesti čim se pojavi neka zaraza. Danas se rotkva najviše koristi kod poremećaja rada jetre i žučne vrećice. Pokazalo se da kura iscjetkom soka crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njezinu protočnost, razlaže kamenac i uravnotežuje rad žučne vrećice - koja, stežući se, potiskuje kamenac pomiješan sa žučnom tekućinom prema crijevima, na koji način se često pridonosi prestanku zatvora (konstipacije). Sok crne rotkve ispire žučnu vrećicu, no prije podvrgavanja toj kuri valja se svakako posavjetovati sa liječnikom. 

 

Šta liječi

  • svježe naribana rotkva pomiješana s uljem i limunovim sokom koristi se kao salata. Ne smije se soliti!
  • Može se jesti zaslađena medom. Pomaže u slučajevima zatvora stolice, pokvarenog želuca, slabog teka, bolesne jetre, različitih pjega po licu i prištića na koži.
  • Rotkva olakšava mokrenje i ublažava nadutost trbuha, pa se zbog toga upotrebljava protiv vodene bolesti, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, osobito protiv kamenaca i teškoća pri mokrenju. U tu svrhu pije se njezin sok ujutro natašte i navečer prije spavanja.
  • U slučaju hripavca i bronhitisa omekšava sluz i olakšava iskašljavanje.
  • Kao sredstvo za jačanje funkcije dišnih organa, iskašljavanje bronhijalnog sekreta i kao sredstvo za umirenje, naročito kod problema sa upalom bronha, kašlja i astme korisna je crna rotkva.
  • Ona je izvrstan antiskorbutik, stimulans u otklanjanju umora, anemije ili preopterećenosti kod male djece i odraslih.
  • Njezina diuretička svojstva - tjera na mokrenje - priznata su u borbi protiv bolova što ih izazivaju artritis, artroza, reuma i giht.

 

Izvor: http://ljepotaa.blogger.baOstali članci

Mrkva učinkovita protiv raka

Ljekovito djelovanje mrkve je dokazano i znanstvenim studijama, naime, Falkarinol je antioksidant koji se nalazi u mrkvi

Zašto je rikola dobar izbor

Rikula je doista božanstvena salata, a njezin pomalo gorkasti okus odlično paše gotovo uz sve.

Čičoka ili divlji krumpir

Svježa čičoka idealna je za čišćenje organizma od toksina, u tom slučaju najbolje je konzumirati ju svježu.

Cikla 'kraljica iz zemlje'

Cikla je jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati i idealan izbor u ovim hladnim mjesecima.