Uživajte u receptima od koprive

Uživajte u receptima od koprive

Nema ništa bolje poput lutanja u divljini i traženja jestive biljne hrane u šumi s voljenim osobama.

Nema ništa bolje poput lutanja u divljini i traženja jestive biljne hrane u šumi s voljenim osobama. Koprive su besplatne i rastu u izobilju u mnogim regijama kao divlja jestiva biljka.

 

Koprive su dobre za uljepšavanje, detoksikaciju i izgradnju našeg tijela. Kada se vratite s punom vrećom koprive možete spremiti niz recepata u kojem ćete se nahraniti i oduševiti kako nešto tako biljno i divlje može biti dobro.

 

Juha od koprive

Sastojci:

2 šake koprive vrhova

1 avokado

1 zelena jabuka

1 krastavac

1-2 stabljike celera ili svježi koromač

1 mladi luk 

sok od 1 limete

svježe lišće metvice ili ostalo svježe bilje po ukusu

prstohvat morske soli, 

crvena paprika u prahu

1-3 šalice vode ili orašasto mlijeko

 

Stavite sve sastojke u blender i dodajte 1 šalicu tekućine.

Miksajte sve dok nije kremasto.

Dodajte još vode po potrebi dok ne postignete gustoću koju želite.

Poslužite uz prelivene klice i lanene krekere.

 

Pesto od koprive

Sastojci:

1 šaku lišća koprive

1 šaka bosiljak lišća 

1 šalica namočenih sjemenki bundeve

1 šalica konoplja sjemenki, orasi ili lješnjaci

1/2 limuna, sok

1-3 češnja češnjaka sjeckanog

1 žličica morske soli

1/2 žličice soli

1/2 - 1 šalica organskog hladno prešanog maslinovog ulja ili konoplje

 

Stavite sve u multipraktik (u 2 puta, ako je mali stroj).

Miksajte sve lijepo i glatko.

Dodajte više ulja ako je potrebno da bi dobili glatku smjesu.

Koristite sve što vam je draže ili sastojke pri ruci ili promjenite količine ako želite. Pesto je prilično lako za napraviti od bilo čega!

Spremite Pesto u staklenke ostavljajući malo prostora na vrhu za uliti maslinovog ulja, to će ga spriječiti da ide pljesniv. Čuvati u hladnjaku.

Pesto je najbolje koristiti u roku od nekoliko dana zbog okusa.

 

Pesto od koprive sa bijelim umakom i tjesteninom

Sastojci:

2-4 tikvice

1 šalica indijskih oraščića, oguljene bademe ili suncokret sjemenki

1 žlica koprive i jabučni ocat

1 žličica prehrambenog kvasca (po izboru)

1/2 - 1 šalica vode

prstohvat soli

 

Spiralizirajte ili narežite tikvice u "špagete" ili trake.

Stavite ostatak sastojaka u blender i miksati dok se ne formira vrhnje, dodajte pola šalice vode za početak ili dodajte više po potrebno.

Pomiješajte vrhnje s "špagetama". Spremite u frižider i umiješajte nekoliko žličica Pesta od koprive.

Poslužite uz zelenu salatu.

 

Desert od koprive

Sastojci:

1/2 šalice lišća koprive

2 šalice namočenih datulja ili mješavina suhog voća, dobro namočenih

1 šalica suncokret sjemenki ili drugih oraščića

1 žličica kokosovog ulja

1 žličica kakao praha ili rogača

1 žličica ekstrakta vanilije

1 prstohvat morske soli

 

Stavite lišće koprive u multipraktik i miksajte.

Dodajte sjemenke ili orašaste plodove i miksajte, dodajte ostale sastojke, miksati, ali ostavite malo zrnasto.

Ako je potrebno vlage dodati malo soka od naranče ili vode.

Oblikujte u male loptice valjanjem u kakaovac ili rogač u prahu ili kokos brašno ili druge super hrane u prahu.

Stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se učvrstilo, poslužiti kao poslasticu nakon večere, uz čašu od krem mlijeka od koprive.

 

Krem mlijeko od koprive

Sastojci:

1 šalica sjemenki ili orašastih plodova namočenih 

1 šaku svježeg lišća koprive

nekoliko datulja ili banana ili vaše omiljeno sladilo

1 žličica vanilije ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije

prstohvat cimeta

posipati malo ribanog muškatnog oraščića

1 žlica omiljene super hrane možete dodati kao što su kakao, rogač, Maca i Mesquite, pčelinji pelud, itd.

2-4 šalice izvorske vode ili led

 

Sve sastojke miksati u blenderu.

 

 

Nevjerojatno je na koliko različitih načina možemo dobiti jela od koprive.

 
Sheraj :-)