Pizza sa tijestom od heljde

Tijesto od heljde:

  • 1 šalica heljde, klijale
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice oraha, namočenih 6 sati, te osušiti
  • 3 mrkve, narezane na kockice
  • 1 žličica talijanskih začina

Heljda: namočite jednu šalicu heljde u vodi preko noći. Ocijedite (voda će biti ljigava pa ocijedite i isperite nekoliko puta). Isperite tri puta dnevno dok ne počnu malo repovi nicati. Ostavite do kada repovi će biti iste dužine kao i sjeme. To će trajati 1-2 dana.

Stavite heljdu i maslinovo ulje u sjeckalicu ili multipraktik i miksajte. Dodajte orahe i miksajte dok ne bude dobro uklopljeno. Dodajte mrkvu i talijanske začine, sve dobro pomiješati.
Oblikujte krug od 10 cm  u promjeru na list dehidratora. Dehidrirajte na 45 stupnjeva 45 minuta. Smanjite toplinu do 41 i dehidrirati dok vrhovima nisu suhi. Izvadite sa listova dehidratora i dalje dehidrirati do potpuno suho. Ako želite ostavite malo mekano, a ne krhko. 

Marinada za gljive i luk:

  • 1 šalica gljiva, narezanih
  • 1 šalica luka, narezanih na tanko
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice tamari-a
  • 1 češanj češnjaka zgnječeni
  • 1 žličica talijanskih začina
  • Stavite zajedno gljive i luk u staklenu posudu. Pomiješajte zajedno, maslinovo ulje i tamari.
  • Prelijte preko gljiva, luka pomiješajte zajedno dodajte češnjak i talijanke začine. Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata da se marinira.
  • Izvadite smjesu, ocijedite. Stavite na listove dehidratora i dehidrirajte na 42 stupnjeva 4-5 sati.

Špinat pesto:

  • 2 češnja češnjaka
  • 3 šalice špinata
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice oraha, namočenih, ocijediti i osušiti

U multipraktiku miksajte, češnjak. Dodajte preostale sastojke i miksajte dok se tijesto ne formira.

Sir:

  • 1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći, ocijediti
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat himalajske soli i papar

Stavite sve sastojke u multipraktik. Miksajte do teksture svježeg sira. Dodajte malo vode ako je potrebno. 

Slaganje:

Stavite koru na tanjur. Zatim sloj špinat pesta, onda sir, mix gljiva i luka, a zatim na vrh s više sira i luka.

Sheraj :-)